20 perenner som passar ihop med röd solhatt 'Magnus'

Den röda solhatten ’Magnus’ är en stadig och kraftig perenn växt med ett robust utseende. Den stora prästkragelika blomman har en milt rödlila ton som gör att den passar ihop med många andra växter. Beroende på vilka växter som den omges av kan den också ges en mjuk och skir framtoning.

Röd solhatt 'Magnus' ihop med blodormroten 'Rosea' som skimrar vackert i solljuset. Med inslag av ett vackert sirligt prydnadsgräs och någon vårblommande växt skulle det här kunna bli en naturlik plantering inspirerad av prärien.
Röd solhatt 'Magnus' ihop med blodormroten 'Rosea' som skimrar vackert i solljuset. Med inslag av ett vackert sirligt prydnadsgräs och någon vårblommande växt skulle det här kunna bli en naturlik plantering inspirerad av prärien.

Färg, form och stil

Röd solhatt är en typisk växt från den amerikanska prärien och den passar fint i en prärieinspirerad plantering med andra liknande växter och förstås med prydnadsgräs, prärieplanteringens verkliga kännetecken. 

Sorten 'Magnus' blir väldigt fin i kombination med andra växter i perennrabatten. Den gör sig lika bra ihop med vitt, mörkt blålila eller rosa men också tillsammans med silvergrått, mörkrött eller limegrönt bladverk. Såväl starka färger som bleka milda toner går bra, det är egentligen mest en fråga om vilket uttryck du vill skapa; skirt & romantiskt, robust & stadigt, modernt & stilrent eller med en naturlik touch.

Jordmån och läge

För att hitta en passande kompis till din solhatt behöver du ta hänsyn till både jordmån och placering. Röd solhatt är ganska tålig och inte så kräsen men trivs allra bäst på varma platser, gärna intill stenar som håller kvar solvärmen längre eller mot en husvägg i söderläge. Den trivs inte i kall, tung eller alltför fuktig jord utan behöver stå väldränerat och gärna åt det torra hållet. 

Röd solhatt 'Magnus' framträder extra tydligt tillsammans med den vita pärleternellen. Tilllsammans med ett par växter för en vår- och försommarblomning skulle det bli en enkel och stilren rabatt.
Röd solhatt 'Magnus' framträder extra tydligt tillsammans med den vita pärleternellen. Tilllsammans med ett par växter för en vår- och försommarblomning skulle det bli en enkel och stilren rabatt.

20 perfekta växtkombinationer

Jag har listat 20 perenna växter som jag tycker passar utmärkt tillsammans med röd solhatt 'Magnus'. Du kan använda listan oavsett om du letar efter en enda kombinationsväxt eller om du vill bygga upp en hel rabatt. Tänk på att ta reda på växtens höjd, blad- och blomform såväl som blomningstid för att hitta växten som passar i just din rabatt.

Listan är ungefärligt ordnad efter växternas höjd - från låga marktäckande perenner till höga prydnadsgräs:

 1. aubretia
 2. rödbladig revsuga ’Braunhertz’ 
 3. citrontimjan ’Aureus’
 4. björngräs (prydnadsgräs)
 5. krypmalört ’Nana’
 6. axveronika ’Silberteppich’
 7. blodnäva ’Elke’
 8. fjälldaggkåpa
 9. jättedaggkåpa
 10. kärleksört
 11. grekvädd ’Mars Midget’
 12. röllika ’Cerise Queen’
 13. pärleternell (sprider sig, bör hållas efter)
 14. stäppsalvia
 15. höstöga ’Moonbeam’
 16. anisisop
 17. röd solhatt ’Alba’ (vitblommande)
 18. blodormrot ’Rosea’
 19. diamantrör (prydnadsgräs)
 20. jungfruhirs ’Squaw’ (prydnadsgräs)   
Röd solhatt 'Magnus' får en skir och romatisk framtoning tillsammans med smalt fackelblomster som egentligen är en växt för fuktig jord, men som klarar sig bra även i ganska torr jord.
Röd solhatt 'Magnus' får en skir och romatisk framtoning tillsammans med smalt fackelblomster som egentligen är en växt för fuktig jord, men som klarar sig bra även i ganska torr jord.

Har du en röd solhatt hemma? Är det i så fall sorten 'Magnus' och vilka växter har du planterat i dess närhet?

Kommentera gärna:

 • Sara • 11 augusti 2022 13:50:40
  Vilken bra sida! Jag har verkligen fastnat för Röd Solhatt Magnus. Har dock inte så många ställen jag kan plantera på men har en halvmåne-formad rabatt full med bara rosa höstanemoner. Den är cirka 1,5 meter djup och 2 meter bred. Rätt maffig men lite ”enformig”. Vad tror du? Skulle det passa att plantera den Röda Solhatten i höstanemonrabatten? Tacksam för input!
 • Tack Sara, vad roligt att du gillar min sida! Förstår att du fastnat för röd solhatt ' Magnus', det är en fantastisk perenn. Visst kan du sätta 'Magnus' tillsammans med höstanemoner! Det låter som en härlig kombo och bör fungera jättebra så länge det är en solig och väldränerad rabatt. Lycka till!
  /Ann

  14 augusti 2022 15:03:23

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv