Trädgården - trist arbete eller hälsosam avkoppling?

Något som de flesta av mina kunder efterfrågar är en lättskött trädgård. Det kan jag absolut förstå med tanke på dagens stressade samhälle med allt vi ska hinna med och alla vi vill hinna umgås med - på nätet såväl som i den verkliga världen.

Fast innerst inne så skulle jag, i ett drömscenario, hellre se en strävan efter att skapa en trädgård att varva ner och koppla av i. Det behöver så klart inte utesluta att trädgården är lättskött. Det är förstås en fördel att genom god planering undvika onödigt mycket ogräsrensning, kantskärning och annat tidskrävande arbete. Det jag menar är bara att det borde vara mer attraktivt att i första hand söka skapa en hälsosam oas än en (enbart) lättskött plats.

I den bästa av världar skulle vi ha tid att rensa en del ogräs, odla våra egna grönsaker och dessutom få en stunds avkoppling i hängmattan. Att ta en långsam runda i trädgården en solig lördagsmorgon för att se efter om den blå bergvallmon börjat blomma eller att slå sig ner på bänken vid dammen för att bara sitta och njuta av omgivningen en stund - det låter väl inte så dumt?

Förhoppningsvis kan den ökande trenden att odla egna grönsaker, vara i nuet och ta hand om både kropp och själ leda till en annan syn på trädgårdsarbete. Att rensa, klippa och gräva i trädgården är i mina ögon den perfekta kombinationen. Mindfulness, kroppslig träning och njutning för våra olika sinnen på en och samma gång. Vilken grej för vår hälsa - och när man tänker efter - så är det också tidsbesparande.

Hur går dina tankar kring trädgården? Är den mest ett jobbigt måste eller en plats där du varvar ner och njuter? Berätta gärna.

Kommentera gärna:

  • Per Olof Wiberg • 27 januari 2016 20:39:10
    Det var kloka ord. Trädgård är hälsa och kultur!
  • Tack för det! Jag hoppas vi blir fler och fler som tycker så.

    27 januari 2016 21:00:10

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv