Logotype_shape IT green

Körsbärsblom att längta till

Många trädgårdsägare drömmer om ett rosablommande körsbärsträd, så även jag. De är helt fantastiska när de blommar och verkligen något att längta till. Här kommer förslag på två sorters prydnadskörsbär med rosa blomning, men först lite kort om Nangijala, Hanami och Kungsträdgården.

Härligt val av kulör på huset. Färgmatchat efter körsbärsträdets blommor.
Härligt val av kulör på huset. Färgmatchat efter körsbärsträdets blommor.

Vårfest & godhet

Körsbärsträd förknippas med godhet, tänk bara på körsbärsdalen, paradiset i Bröderna Lejonhjärtas Nangijala. Det är även en tydlig signal på att våren äntligen kommit, särskilt i Japan där man firar högtiden Hanami genom att människor samlas för att ha picknick under de blommande körsbärsträden. Här kan du läsa mer om körsbärsblomningen i Japan inklusive en tabell för när träden blommar i landets olika delar för dig som funderar på att åka dit. Blomningstiden är väldigt kort och varar ungefär en vecka så det är bara att boka resan och hålla tummarna.

Även i Sverige är blomtiden väldigt kort, men så underbar att det får gå ändå. För dig som vill se vackra körsbärsblommor i mängd utan att behöva åka ända till Japan, så kan en tur till Kungsträdgården i Stockholm vara ett alternativ. Det brukar vara tjockt med folk som flanerar under de rosablommande träden. För att bevaka när körsbärsträden börjar slå ut kan man gå in och gilla Kungsträdgårdens Facebooksida. Som riktmärke kan nämnas att Kungsträdgården tillsammans med Japanska föreningen firar in våren med körsbärsblommans dag den 28 april.

Slottsträdgårdsmästarens blogg (Kolla in den! Så mycket att läsa för oss med växtintresse) finns helt underbara bilder på Kungsträdgårdens körsbärsträd om man scrollar ner en bit på sidan.

Så till de två prydnadskörsbärsträden:

Prunus sargentii, bergskörsbär i flerstammig form

Prunus sargentii, bergskörsbär

Höjd: 8-10 meter
Bredd: 5-8 meter
Härdighet: zon 5
Läge: Näringsrik jord med god dränering. Sol-halvskugga.

Ett körsbärsträd med bred vasformad till upprätt krona med först bronsfärgade blad som efter en tid blir gröna. Äldre uppstammade träd får en bredare krona. Enkla mörkrosa blommor som slår ut före lövsprickningen. Fantastisk höstfärg i gult, rött och orange vilket gör att trädet får två höjdpunkter varje år; blomning och höstfägring. Har vackert rödbrun bark och finns både som flerstammig form såväl som uppstammad till en huvudstam.

Prunus ’Accolade’, prydnadskörsbär

Höjd: 3-5 meter
Bredd: 5-7 meter
Härdighet: zon 3
Läge: Näringsrik jord med god dränering. Sol-halvskugga.

Vasformat mindre träd med ett graciöst växtsätt. Så småningom breder trädet ut sig med horisontella grenar och lätt nedhängande smågrenar, vilket gör att den inte är lämplig i gatumiljö. Rosaröda blomknoppar som slår ut till halvfyllda hängande ljusrosa blommor i knippen innan löven spricker ut. Höstfärgen är gul-orange-röd. ’Accolade’ är den sortens prydnadskörsbär som står uppradade i två alléer i Kungsträdgården i Stockholm.

Att välja...

Om jag bodde i en mildare zon än jag gör skulle jag nog välja sorten ’Accolade’ i min trädgård. Det har ju en alldeles speciell blomning och jag gillar verkligen det lite överhängande växtsättet. Å andra sidan är bergskörsbäret minst lika vackert, men har en stadigare och striktare form med den mer upprätta kronan. Det tar också större plats än ”Accolade”, men har den stora fördelen att trivas och frodas ända upp i zon 5.

Föll du för något av träden? Vilket av prydnadskörsbären gillar du bäst? Berätta, vetja!

Kommentera gärna:

  • Per Olof Wiberg • 20 januari 2016 10:33:29
    I min kallare zon blir det bergskörsbäret. Intressant med utblickarna mot Japan och Kungsträdgården. Den kulturhistoriska "touchen" gör ofta att man får en fylligare bild och ser saker och ting i sitt sammanhang.
  • Håller med - det är roligt att få en breddad eller fördjupande skildring av ett intressant ämne. Jag bor i zon 4 så det får bli bergskörsbär för min del också. Fast jag är bra sugen på en katsura och har inte plats för både ock, så vi får se ;)

    20 januari 2016 13:32:59

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv