Logotype_shape IT green

Träd för villaträdgården; tre sorter med vacker bark

Det finns väldigt många fina prydnadsträd och det kan vara svårt att välja ett till trädgården. Jag vill här tipsa om tre av mina absoluta favoriter som alla har fantastiskt vackra stammar vilket ger ett extra värde till trädgården vintertid.

Acer griseum - kopparlönn

Höjd: 3-5 meter
Bredd: 4-6 meter
Härdighet: zon 3
Läge: Näringsrik jord, gärna fuktighetshållande. Sol-halvskugga.

Ett vackert litet långsamväxande träd med trefingrade blad som blir intensivt rödorange på hösten. Tunna flagor av den kopparfärgade barken lossnar allteftersom så att den kanelbruna stammen under blir synlig. Passar bra vid en damm eller som ett litet vårdträd. Finns även att få som flerstammigt exemplar.

Lönnar kan lätt få frostskador som försvagar trädet och visar sig som frostsprickor på stammen. Det vore extra trist på just kopparlönnens vackra stam. För att undvika det bör marken där trädet ska placeras vara väldränerad och jorden genomsläpplig.

Lönnar hör till de träd som inte ska beskäras under vårvintern då de savar eller ”blöder” lätt. Därför beskärs kopparlönn, såväl som övriga lönnar, under juli-september (JAS).

Acer pensylvanicum - amerikansk strimlönn

Höjd: 3-6 meter
Bredd: 3-4 meter
Härdighet: zon 4
Läge: Mullrik, fuktighetshållande jord. Sol-halvskugga.

Den amerikanska strimlönnen har en oerhört vacker och annorlunda olivgrön stam med vita längsgående ränder. Det har ganska stora treflikiga blad som blir guldgula på hösten. Trivs bäst i halvskuggiga lägen men klarar full sol om det inte är alltför torr jord.

Se även information om frostskador och beskärningsråd för lönnar i texten ovan om kopparlönn.

Prunus serrula - glanskörsbär

Höjd: 5-7 meter
Bredd: 5-6 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik och fuktig, kalkhaltig och något lerhaltig jord. Sol-halvskugga.

Ett mindre körsbärsträd med vasformad och senare rundad krona med smala blad och små vita blommor på våren. Mindre framträdande höstfärger i gröngult-gulorange. Den släta mahognyglänsande barken rullar sig i flagor, precis som hos kopparlönnen.

Väldigt vackert som vårdträd och placeras gärna tillsammans med vintergröna växter. Allra helst bör glanskörsbäret stå så att solen gör att barken glänser lite extra. En lugn och enhetlig bakgrund framhäver också barken.

Trädet finns även att få tag på i flerstammig form. Behöver väldränerad jord och tål inte våta eller näringsfattiga jordar.

Vilket träd gillar du bäst? Berätta gärna, jag vill höra allt om dina favoriter!

Kommentera gärna:

  • Annette Wernström • 7 april 2018 12:28:28
    Ang tema trädgård, vill gärna se ett förslag på en året runt vacker entreträdgård i västläge på 2x3 m. Gärna med ett träd/stor buske i mitten. Zon 3.Tack. Annette
  • Hej Annette, tack för bra förslag på tema. Jag hoppas kunna göra en plan för en sådan entréträdgård så småningom (i mån av tid). När du nämner en stor buske eller träd så tänker jag på ginnalalönn, kopparhäggmispel och körsbärskornell. Mindre varianter kan vara körsbärsbenved eller bukettapel. Hoppas det ger lite inspiration till att börja med.

    7 april 2018 22:28:16

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv