Att välja träd - inte helt lätt

Att välja ett prydnadsträd till trädgården är inte alltid så lätt. Precis som med andra växter i trädgården är det lätt att göra ett impulsköp i plantskolan när du ändå är där för att köpa vårblommor. Resultatet av ett ogenomtänkt köp kanske inte alls blir som du har tänkt dig.

En ljuvlig katsura, en av mina absoluta favoriter
En ljuvlig katsura, en av mina absoluta favoriter

Egenskaper, funktion och prydnad
Träd är ofta en stor investering, både vad gäller kostnaden och den tid som krävs för att plantera trädet så det får de bästa förutsättningarna på sin nya växtplats och sedan den tid det tar för plantan att växa till sig.

Därför är det viktigt att tänka igenom vilka egenskaper trädet ska ha och vilken funktion det ska fylla. 

Vilken höjd och form ska trädet ha? Ska det enbart vara till prydnad eller ska det fungera som insynsskydd, vindskydd, vara fint året runt, ha en vacker blomning, vackra höstlöv, eller färggranna bär?

Förutom ovan nämnda måste du också ta hänsyn till på vilken plats trädet trivs och vilken trädgårdszon det kan växa i.

Viktigt med året-runt aspekter
Det går att få många kvaliteter från ett och samma träd. Att trädet inte enbart har en ljuv vårblomning utan är vackert året runt är speciellt viktigt om trädet ska stå där du och andra passerar dagligen.

Det kan till exempel vara vid entrén, eller om du har en liten trädgård och kanske bara har plats för ett träd. Välj därför sort med omsorg för att få bästa förutsättningarna till en lyckad trädplantering. 

Etiketter: träd växtförslag

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv