Att välja träd - inte helt lätt

Att välja ett prydnadsträd till trädgården är inte alltid så lätt. Precis som med andra växter i trädgården är det lätt att göra ett impulsköp i plantskolan när du ändå är där för att köpa vårblommor. Resultatet av ett ogenomtänkt köp kanske inte alls blir som du har tänkt dig.

En ljuvlig katsura, en av mina absoluta favoriter
En ljuvlig katsura, en av mina absoluta favoriter

Egenskaper, funktion och prydnad
Träd är en stor investering, både vad gäller kostnaden och den tid som krävs för att plantera trädet så det får de bästa förutsättningarna på sin nya växtplats. Det är därför viktigt att tänka igenom vilka egenskaper trädet ska ha och vilken funktion de ska fylla. 

Vilken höjd och form ska trädet ha? Ska det enbart vara till prydnad eller ska det fungera som insynsskydd, vindskydd, vara fint året runt, ha en vacker blomning, vackra höstlöv, eller färggranna bär? Förutom ovan nämnda måste du också ta hänsyn till på vilken plats trädet trivs.

Viktigt med året-runt aspekter
Det går att få mycket i samma träd om du väljer rätt, även om det så klart kan vara svårt att uppfylla alla önskemål. Att trädet inte enbart har en ljuv vårblomning utan är vackert året runt är speciellt viktigt om trädet ska stå där du och andra passerar dagligen. Det kan till exempel vara vid entrén, eller om du har en liten trädgård och kanske bara har plats för ett träd.

Jag vill väldigt gärna höra vad du tänker kring val av träd, har du någon favorit eller kanske något träd du vill veta mer om? Skriv och berätta...

Etiketter: träd växtförslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv