Veckans gröna idé - uppgradera barrväxterna

En uppstammad sockertoppsgran ger ett lättare intryck och blir lite av ett utropstecken. En uppstammad sockertoppsgran ger ett lättare intryck och blir lite av ett utropstecken.

Kanske har du en trädgård anlagd på 70-talet med många barrväxter och inte vet vad du ska göra med alla gamla barrväxter. Eller en sockertoppsgran som blivit för stor och står inträngd vid entrén. Även tujor och enbuskar kan bli rejält stora och vidlyftiga, ofta alltför stora för en vanlig villaträdgård.

Det kan kännas tråkigt att behöva ta bort barrväxterna, även om de efter ett antal år inte längre är varken fina eller "inne". Att de är vintergröna är av stort värde under den kalla årstiden när så mycket annat gått i vila.

Mitt förslag är att rensa bort en del av barrväxterna (om de är många och helt dominerar till exempel en entré). Spara några fina exemplar och stamma upp dom; alltså kapa de nedersta grenarna som ofta också är mest utbredda.

Resultatet blir att både växten själv och själva växtplatsen får ett lyft och upplevs som mindre "tung" och dyster. Dessutom går det att plantera låga växter under barrväxten, en yta som tidigare fylldes upp av stora barrklädda grenar.

Tänk bara på att titta ordentligt på växten innan du tar till sågen. Ser den grön och frisk ut är det bara att ta fram sågen. Finns det däremot bruna, fula grenar som blir synliga om du klipper bort grenar nertill, är det kanske inte värt det.

De flesta barrväxter bryter inte nya skott från gamla grenar och om växten blir ful efter beskärningen går det inte att reparera skadan. Om det nu inte är så att du ändå överväger att ta bort hela växten. Försök då först med att stamma upp den i alla fall. Blir det inte bra kan du ju ta bort den då.

Olika barrväxter har olika beskärningstid. Kolla därför upp när dina ska beskäras innan du sätter igång.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv