Logotype_shape IT green

Planering är nyckeln till en höstfin trädgård

Oktober och november är de perfekta månaderna för att observera och reflektera över trädgården och redan nu planera hur du vill att det ska se ut nästa höst.

Det finns så klart sådant du kan göra redan denna höst; dekorera med grenar, löv och stenar eller plantera ljung och andra säsongsväxter i krukor och urnor är ett par exempel. Men det jag tänker ta upp här är hur du kan inventera och utveckla trädgården så att den på lite längre sikt blir höstfin.

Kanske har du redan en fin och välplanerad trädgård med äppelträd och vårblommande buskar, mysiga uteplatser och perennrabatter som blommar hela sommaren. Men efter sommaren, i oktober-november-december, kan det ofta se lite kalt och trist ut i trädgården med vissna perenner och nakna buskar. Då kan det vara värt att fundera över vad som skulle kunna lyfta trädgården den här årstiden, innan den första snön lägger sig och bildar nya former.

För att hjälpa dig komma igång har jag gjort en steg-för-steg beskrivning
som du kan följa för att förnya din höstträdgård.

Steg 1. Plocka fram anteckningsblocket
Förbered det du behöver för att göra en inventering av hur trädgården ser ut just nu och dokumentera vad du vill förändra. Här är en lista på det som kan vara bra att fixa innan du går ut i trädgården:

  • Kopia på tomtritning (eller på en enkel skiss).
  • Dela upp ritningen i olika delar eller ”rum”. Ett rum kan till exempel vara entrén, ett annat längs tujahäcken och ett tredje uterummet.
  • Anteckningsblock och penna
  • Kamera/mobilkamera
  • Varma kläder och skor (det kan bli kallt att stå stilla och föra anteckningar och det blir roligare, och troligtvis bättre, om du inte fryser)
Steg 2. Inventera och planera
Börja din genomgång av trädgården en härligt solig dag och gå igenom dess olika rum ett i taget. Titta på hur platsen ser ut idag och försök föreställa dig vad som skulle behövas för att få den vackrare. Här kan du inspireras av tips på ingredienser till höstens trädgård

Fotografera de platser du vill ska få mer höstfärgring. Numrera dina foton och markera var bilden är tagen genom att skriva in numret på kopian av tomtritningen. Du kan också rita in en pil från det håll bilden är tagen.

Skriv korta anteckningar till bilderna så du kommer ihåg vad du fick för tankar just här (det är lättare än man tror att glömma idéer som dyker upp, tro mig – jag vet!). Du kan till exempel skriva ”Bild 1. Plantera buske med fina höstfärger, ca 1 meter hög” eller ”Bild 2. Här skulle ett prydnadsgräs med vinterfina vippor passa” eller ”Bild 3. Vill sätta en smal pyramidformad barrväxt, lagom stor att sätta belysning i till julen”.

Steg 3. Sammanställ och gör en inköpslista
Spara dina bilder och anteckningar tills du har tid att sätta dig ner, kanske under en mörk och kall vinterdag, och planera vilka växter du vill köpa om du inte hinner med det på en gång. En rolig idé är att klippa och klistra, antingen i datorn eller i en fin klippbok, och på så sätt samla idéerna med text och bild på ett överskådligt och inspirerande sätt.

Slå i böcker och sök på nätet efter växter som passar in på de önskemål om höjd, form och färg som du antecknade under genomgången av trädgården. Tänk också på att växterna du väljer måste ska i det läge där den är tänkt att planteras, exempelvis soligt eller skuggigt; lerjord eller väldränerat och torrt.

Sammanställ en lista på de växter och andra inslag i trädgården som skulle behövas för att göra din trädgård höstvacker. Ta med listan till trädgårdshandeln när våren kommer så du vet vad du ska leta efter. Listan hjälper dig komma ihåg och fokusera på de växter som kommer att förgylla nästa höst och minskar risken för spontanköp som inte passar någonstans.

Lycka till med planeringen!

Mer att läsa:
Färgsprakande favorit i höstträdgården
Belysning i trädgården

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv