Planering är nyckeln till drömträdgården

Under hösten och vintern är det perfekt att ta sig tid att observera och reflektera över trädgården och att planera vad som behöver förändras till nästa säsong.

Kanske vill du börja om från början och göra om trädgården från grunden, eller så har du ett par områden som behöver förnyas. Oavsett vilket så är nyckeln att inventera och analysera trädgården idag och drömma och planera in nytt.

För att hjälpa dig komma igång har jag gjort en steg-för-steg beskrivning som du kan 
följa för att planera och förnya din trädgård.

Steg 1. Plocka fram anteckningsblocket
Förbered det du behöver för att göra en inventering av hur trädgården ser ut just nu och dokumentera vad du vill förändra. Här är en lista på det som kan vara bra att fixa innan du går ut i trädgården:

  • Kopia på tomtritning eller inmätt skiss
  • Dela upp ritningen i olika delar eller ”rum”. Ett rum kan till exempel vara entrén, ett annat längs tujahäcken och ett tredje uterummet
  • Anteckningsblock och penna
  • Kamera/mobilkamera
  • Varma kläder och skor (det är kallt att stå stilla när du anteckar och skissar och det blir definitivt roligare om du inte fryser)
Steg 2. Inventera och planera med foton och anteckningar
Börja din genomgång av trädgården en härligt solig dag och gå igenom dess olika rum ett i taget. Titta på hur platsen ser ut idag och försök föreställa dig vad som skulle behövas för att få den vackrare. 

Fotografera de platser du vill förändra. Numrera dina foton och markera var bilden är tagen genom att skriva in numret på kopian av tomtritningen. Du kan också rita in en pil från det håll bilden är tagen.

Skriv korta anteckningar till bilderna så du kommer ihåg vad du fick för tankar just här (det är lättare än man tror att glömma idéer som dyker upp).

Du kan till exempel skriva: 
”Bild 1. Plantera buske med fina höstfärger, ca 1 meter hög” eller
”Bild 2. Här vill jag ha en ny uteplats och då behövs insynsskydd i form av en hög häck” eller
”Bild 3. Den här platsen behöver ny form och en rabatt med skuggtåliga växter.

Steg 3. Samla idéer och skissa fram din trädgårds former och ytor
Spara dina bilder och anteckningar tills du har tid att sätta dig ner, kanske under en mörk och kall vinterdag. Ta fram kopian på tomtritningen och skissa enkla former och ytor för det trädgården eller området ska innehålla, exempelvis uteplats, lekyta, hög häck, insynsskydd osv.

De idéer som kommer upp kan du anteckna, antingen i datorn eller i en fin klippbok. Sätt också gärna in bilder som du gillar så har du allt samlat på ett överskådligt och inspirerande sätt.

Steg 4: Planera och välj rätt växter
Först när du har trädgårdens form och struktur klar är det dags att planera in växter. Slå i böcker och sök på nätet efter växter som passar in på de önskemål om höjd, form och färg som du antecknade under genomgången av trädgården.

Tänk också på att växterna du väljer måste trivas i det läge där den ska planteras, exempelvis soligt eller skuggigt; fuktig lerjord eller väldränerat och torrt.

Sammanställ en lista på de växter och andra inslag i trädgården som skulle behövas för att göra din trädgård som du vill ha den. Ta med listan till trädgårdshandeln när våren kommer så du vet vad du ska leta efter.

Listan hjälper dig komma ihåg och fokusera på de växter som kommer att förgylla nästa höst och minskar risken för spontanköp som inte passar någonstans.

Steg 5: Anläggning och plantering av växter
Nu är det dags att få börja med anläggning och plantering av växterna för att så småningom få se resultatet av den grundliga planeringen. Lycka till!

Vill du hellre att någon hjälper dig med att planera din trädgård? Läs mer om att anlita en trädgårdsarkitekt.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv