Ingredienser till höstens trädgård

I många trädgårdar försvinner mycket av det som varit vackert och glädjefyllt så snart hösten anländer. Men det finns sätt att förlänga växtsäsongen och dessutom skapa förutsättningar för en vintervacker utemiljö.

Ett sätt är att välja växter som har sen blomning, fina höstfärger eller tydliga former som skapar struktur i trädgården.

Höstblomning
Det finns några perenner som fortsätter att blomma ett bra tag efter första frosten. Kärleksört och höstaster är två välkända exempel på vanliga trädgårdsväxter som ofta ses som lite tråkiga. Men när inte mycket annat står i blom är de här växterna oerhört värdefulla. Även prydnadsgräs är väldigt fina på hösten och vissa sorter har vackra vippor även på vintern.

Kärleksört med frostig blom

Blad, bär och vippor
Buskar med vackert höstfärgade blad eller bär, exemplevis aronia, häggmispel och benved är en viktig del av en höstfin trädgård.

En häck av aronia lyser upp våra dagar när mycket annat redan vissnat.

Gröna klot och häckar
Det finns många fina barrväxter och även en del andra vintergröna växter som kan sprida lite färg i den grådaskiga novembermånaden och även under vintern. Dessutom tillför de en stor portion struktur med sina former vilket är viktigt för rumskänslan och sammanhanget i en trädgård, speciellt under vinterhalvåret.

Minivarianter av gran och enar är populärt och kan tillföra en hel del till en plats, trots sin litenhet, och passar dessutom perfekt även i en mindre trädgård. Tuja, idegran och gran fyller väl sin funktion och ger insyns- och vindskydd även under höst och vinter. Idegran finns också i lägre varianter som är fantastiskt fina att formklippa till gröna klot. Rododendron och lagerhägg är andra exempel på buskar som är vintergröna.

Vintergrönt, här en uppstammad och toppad gran (snyggt!)

Vintergröna perenner
Även perenner (fleråriga örter) kan vara vintergröna. Några exempel är flocknäva, bergormrot och hasselört. De syns förstås inte när snön fallit men dessförinnan gör de en hel del för trädgårdens utseende.

Flocknäva (geranium macrorrhizum) väldigt lättskött och tålig. Den får fina höstfärger och är dessutom vintergrön om den står skuggigt och skyddat.

Livligt vid fågelbordet
Ett fågelbord kan du enkelt sätta upp redan nu i höst, gärna någonstans där du ofta tittar ut, kanske utanför köksfönstret. Det ger mycket liv åt trädgården och du får en chans att studera småfåglarna som kommer för att äta på närmare håll. Vem vill inte ha en stilig domherre eller ett busigt gäng sidensvansar i trädgården?

Sidensvansarna frossar gärna på frukt och bär

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv