Belysning i trädgården

Utebelysning kan jämföras med innebelysning; den är till för att du ska kunna se var du sätter fötterna så du inte snubblar och för att det ska vara mysigt och välkomnande.

När trädgården ljussätts får den en helt annan kontakt med huset på tomten. Det blir en helhet även när mörkret sänker sig på kvällen. Även inifrån husets blir det en påtaglig skillnad. Belysta detaljer blir fina blickpunkter från fönstren och mörkret utanför blir mindre påtagligt och kompakt.

Plan för ljussättningen
Precis som det behövs en plan för att anlägga en välfungerande och tilltalande trädgård så behövs också en plan för att ljussätta den. Det är många olika aspekter att tänka igenom och ta hänsyn till; vad som ska framhävas och hur det ska göras. En början kan vara att provbelysa delar av trädgården med hjälp av en vanlig ficklampa i mörkret, för att få en första uppfattning och för att börja fundera på vad du vill belysa.

Provbelysning
Tänd lamporna inne innan du går ut eftersom det sprider indirekt ljus även utomhus. Genom att flytta ficklampan till olika platser, placera den högt eller lågt eller justera ljusets riktning kan du studera hur effekten förändras. Nästa steg kan vara att köpa några enkla armaturer på spett som du kan använda för utökad provbelysning. Anteckna placering och riktning när du hittar något du gillar så att du lättare kan förklara vad du vill uppnå för elektriker, personal i butiker där belysning säljs eller en belysningskonsult.

En aster har här fått extra lyskraft under kvällstid

Vad kan jag belysa?
Förutom den rent praktiska belysningen, som längs entrégången eller garageuppfarten, kan med fördel trädgårdens växter och andra detaljer belysas. Vackert formade buskar, stiliga urnor, vatten och dammar, en skrovlig trädstam eller prydnadsgräsens vippor är exempel på sådant som kan ljussättas. Även byggnader som garage och friggebod kan få belysning och hjälpa till att lyfta en plats. Enligt min mening ska armaturen helst inte synas – det du vill belysa är det som ska lyftas fram. Jag föreslår därför att själva armaturen placeras så de är dolda, till exempel att de göms bakom någon växt.

Balans
Det är bra att tänka på ljusbalansen i och utanför trädgården. Är det helt mörkt runt om tomten, eller enbart några få ljuskällor från granntomterna, är det svårt att få ett bra resultat genom att lysa upp hela trädgården med starka lampor. Dessutom upplevs en helt upplyst trädgård ofta som platt och ointressant. Är det däremot väl upplyst kring tomten, exempelvis med gatlyktor, behövs mer eller starkare ljus för att uppväga och skapa balans. Se också till att ljuset från din tomt inte bländar vare sig grannar eller dig själv.

Det är effekten av belysningen och spelet mellan ljus och mörker som ger ett balanserat och spännande intryck. Ögat dras också till den ljusaste punkten och ofta är det därför bäst med ett fåtal välplacerade och välriktade ljuskällor.

Mer att läsa:
Planering är nyckeln till en höstfin trädgård
Färgsprakande favorit i höstträdgården
Ingredienser till höstens trädgård

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv