I slutet av oktober, en solig och vacker höstdag, förberedde jag för vad jag hoppas blir en explosion av vårblommor. Jag planterade en löklasagne. Ja, så kallas det när vårlökar planteras lager på lager som i en lasagne, i en kruka. De större lökarna, ofta tulpaner eller narcisser, sätts på större djup än de mindre som kan vara krokus, snödroppar eller pärlhyacinter.

De olika sorterna väljs efter de färger och former man vill ha, men också efter hur höga de blir. Men framför allt tittar man på blomningstiden. Antingen vill du få så långt utdragen blomning som möjligt och då väljer man ut sorter som blommar vid olika tidpunkt, men med viss överlappning. Eller så vill du hellre ha en kort men intensiv blomning och då väljer du sorter som blommar samtidigt.

Läs hela inlägget »
Etiketter: vårlökar

Smällspirea, Physocarpus opulifolius, är en mångsidig och användbar buske som dessutom är tålig och lättskött. Det finns flera olika namnsorter med olika storlek på buskarna och med olika bladfärger. De mest kända sorterna är 'Diabolo' och Little Devil', men här tänkte jag ta upp en relativt ny sort som jag gärna vill dela med mig av.

Smällspirean 'Amber Jubilee' har snabbt blivit en av mina favoritbuskar. Tidigt på våren slår den ut med guldgula till bronsfärgade blad som under försommaren övergår till orange-rött med inslag av gulgrönt. På högsommaren blir den mer enhetligt färgad i orange-vinrött och framåt höstkanten får den en ovanlig ton av vinröd med violett anstrykning.

Bladutspring i guldgult och brons

Läs hela inlägget »
Etiketter: smällspirea

Det finns många olika delar att ta hänsyn till för att få den härliga tulpanrabatt du drömmer om. Genom att planera och välja rätt sorter innan du väljer och köper höstens tulpanlökar blir det mycket lättare att få den ljuvliga vårblomning du ser framför dig att bli verklighet. Här följer några viktiga delar att tänka på:

Tulipa tarda, flocktulpan
Tulipa tarda, flocktulpan
Läs hela inlägget »

Underbara. Ljuvliga. Fantastiska. När tulpanerna börjar blomma på våren ger de oss en härlig explosion i färg och blomning som vi längtat efter hela långa vintern. De är en symbol för att den varma delen av året är här. Äntligen sol och värme.

Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.
Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.

Men säg den glädje som varar för evigt. Rådjuren och hararna är riktiga finsmakare som gärna kalasar på tulpanblad och knoppar. Kanske har du provat allt från fårull på pinnar till att sätta ett (fult?) nät över tulpanerna för att få ha dem ifred? Eller tynar tulpanerna bort för att de inte trivs där du satt dem? Kommer alla de där lökarna du satte med stor omsorg bara upp ett år och sedan är de bara borta? Blir du galen på de fula, gulnande tulpanbladen som måste få sitta kvar för att löken ska kunna få kraft att blomma igen? Kanske har du därför satt lökarna i en korg som måste grävas upp och flyttas undan varje år efter blomningen?

Vill du fortfarande ha vackra tulpaner i trädgården men utan att lägga för mycket tid på att sköta dem? Jag tänkte här ge dig några tips som förhoppningsvis kommer att underlätta odlingen och öka glädjen du får av dina tulpaner.

Läs hela inlägget »

Buddleja, även kallad fjärilsbuske, är en fantastisk fjärilsväxt. De vackra, långa blomkolvarna har mängder av små blommor som lockar till sig fjärilar, humlor och andra insekter och den är väl värd att plantera i trädgården.

Buddleja eller fjärilsbuske. Här sorten 'Buzz Pink Purple'.
Buddleja eller fjärilsbuske. Här sorten 'Buzz Pink Purple'.

Fjärilsbusken under och efter vintern

I mina trakter, zon 4 i Uppland, kan man behöva ta till en del knep för att den ska klara vintrarna så bra som möjligt. Jag har tidigare skrivit om vad du kan göra för att öka chanserna för fjärilsbusken att överleva vintern så läs gärna det inlägget om du vill veta mer.

Har busken överlevt vintern?

På våren får jag ofta för mig att busken dött under vintern, trots att jag vet att den brukar vara sen. Men så låter jag den bara vara och till slut kommer det några små gröna blad och jag kan andas ut - än en gång - och skära bort de torra grentopparna som är kvar ovanför de spirande bladen.

Läs hela inlägget »

Igår när jag var ute på promenad så gick jag genom ett villaområde när jag plötsligt fastnade med blicken på en trädgård som skilde sig lite från mängden. Här fanns den vanliga gräsmattan, äppelträdet och häcken kring tomten, men det var inte allt. Här syntes det att någon tänkt till om växtval och innehåll och dessutom lagt en hel del tid på trädgården.

Det fanns inga strikta raka linjer, det var ogräs här och där och så klart fanns möjlighet till förbättringar - sådär som det alltid gör i en gammal uppväxt trädgård. Det som fångade ögat var snarare de knotiga träden, genomtänkta växtval och framförallt en stor dos charm. Egentligen inget märkvärdigt men en trädgård att njuta i och av. Men ändå, vilken skillnad mot vissa av de andra tomterna jag passerade. Det gör så oerhört mycket med några rabatter, träd och buskar för att få en mysig och ombonad känsla.

Jag kan inte låta bli att (något sorgset) nämna de gånger jag sett en gammal fin trädgård som tagits över av nya krafter som plötsligt får för sig att alla (!) gamla knotiga och själfulla träd tas ner. Antagligen till förmån för en soligare trädgård. Men vad är skönare än att sitta i svalkan under ett knotigt gammalt äppelträd en solig het dag i mitten av juli? Och tänk så mycket av platsens charm som går förlorad med träden. Sorgligt var ordet.

Smygtitt & inspirationsbilder

I vilket fall, jag tar några inspirationsbilder lite snabbt så där i förbifarten (det känns alltid lite kymigt att rikta kameran mot någon annans trädgård, som att smygtitta i garderoben på en husvisning ungefär, men vad gör man inte när det dyker upp något inspirerade..?) och börjar sedan gå vidare.

Då får jag se en dam med en hund komma gående bara en bit bort. Precis när vi möts och hälsar, så där som man gör när man möter någon på en annars tom gata, säger damen; -Jag såg att du tog kort, vad var det du fotade? Jag hade ju nästan förväntat mig en skopa ovett, men damen såg så vänlig ut och log intresserat så jag sa att det var en så fin trädgård och att jag tog några bilder för att ha i minnet.

Läs hela inlägget »

För några veckor sedan var jag på återbesök i en trädgård som jag ritat. Det är alltid lika roligt att se resultatet av de idéer och planer som tagit form i tankarna och sedan mejslats fram på ritbordet. Här var det en nybyggd tomt där jag tog fram en helhetsplan för trädgården.

Växterna på bilden ovan har tagit sig väldigt fint innanför murstenskanten. Det kan vara lite pussel att bygga och placera huset efter naturen men det är ofta väl värt besväret. Här har man valt att bevara berghällen så mycket som möjligt och visst ger det en fin karaktär åt trädgården.

Vid sidan av entrédörren finns en uteplats där man kan sitta relativt avskilt tack vare buskarna som skärmar av mot gatan, men där man ändå har uppsikt över omgivningarna. En perfekt frukostplats med morgonsol.

Läs hela inlägget »

De allra flesta av de som anlitar mig har en önskan om en lättskött trädgård, oavsett om det är privatkunder, företag, bostadsrättsföreningar eller äldreboenden. Det finns mycket man kan göra för att underlätta och minska trädgårdens skötsel. En viktig del är att välja träd och buskar som inte växer sig för stora utan blir lagom höga och breda för sin tänkta växtplats.

Friväxande buskar får behålla sin naturliga form. Här är det inte blommor som är i fokus utan kombinationen av olika bladfärger och former. Enkelt och vilsamt för ögat.
Friväxande buskar får behålla sin naturliga form. Här är det inte blommor som är i fokus utan kombinationen av olika bladfärger och former. Enkelt och vilsamt för ögat.
Läs hela inlägget »

Det kan snabbt bli olidligt varmt i ett växthus, både för växter och människor, speciellt om det är litet som mitt eget. Värmen kan orsaka skador på växterna och solens strålar kan ge brännskador på exempelvis tomatplantor. Här får du mina bästa tips på hur jag brukar göra för att hjälpa mina växter för att skydda mot värme och solstrålar.

5 tips för ett svalare växthus

  1. Skydda mot solen genom att sätta upp en tunn gardin, måla fönstren med kalkfärg/skuggpasta eller sätt en bambujalusi på utsidan av växthuset.
  2. Låt dörren vara öppen liksom alla öppningsbara fönster. Finns det för få vädringsluckor kan man tillfälligt ta ut glaset ur någon ruta.
  3. Vattna golvet i växthuset för att ge svalka och ökad luftfuktighet.
  4. Fyll spannar med vatten och låt stå i växthuset för att jämna ut temperaturen.
  5. Vattna ofta, men chocka inte de solvarma växterna med iskallt vatten direkt från kranen. Tappa upp och låt det stå och bli ljummet först.

Till sist: njut av värmen och kom ihåg att dricka vatten själv också :)

Har du fler tips? Berätta gärna i en kommentar hur du brukar göra.

Läs hela inlägget »
Etiketter: växthus solskydd

De vackra matta grågröna bladen hos jättedaggkåpa bildar en tålig och tät matta. Som marktäckare och kantväxt är den tacksam och växer till sig snabbt.
Jättedaggkåpa fungerar dock inte helt optimalt som kantväxt mot en gräsmatta eftersom den gärna lägger sig ner och därmed gör det svårt att komma åt att klippa gräset.

PERFEKT MOT MARKSTENSYTOR
Mot en hårdgjord yta av marksten, plattor eller grus är den däremot perfekt. Det går också bra att sätta daggkåpa en bit in i rabatten och välja en annan växt, exempelvis alunrot eller ormöga längs kanten.

DAGGKÅPA & KIRGISLÖK
Blommorna är små men många och formar tillsammans ett moln av limegrönt fluff som är oerhört stiligt ihop med lila klot av kirgislök. Daggkåpans blad döljer också bladen hos kirgislöken medan de vissnar ner. En mycket fin kombination som jag verkligen vill rekommendera.

EN RIKTIG VÄXTSKATT
De bästa växtskatterna kommer ofta från släkt och vänner. Jag fick de här rejäla klumparna med jättedaggkåpa från mamma som behövde rensa bort en del plantor i en rabatt. Det blir en helt annan sak än att köpa några krukor med späda plantor i trädgårdshandeln, här får du mängder av plantor av samma sort. Perfekt att dela och sätta ut där det passar eller att plantera många tillsammans för att snabbt fylla ut en ny planteringsyta.

LÄTT ATT DELA
Jättedaggkåpa är lätt att dela genom att lirka och dra isär så att det blir flera små plantor med en rotbit var. Från de tre stora klumparna fick jag ut ungefär 30 plantor och fler perenner finns det ju alltid plats för :)

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »