Att odla egen sötpotatis

Det här var min andra säsong med växthus på tomten och jag tänkte att det vore roligt att testa något mer utöver tomat- och gurkplantorna. Sagt och gjort så beställde jag en sötpotatisplanta från Klostra. Jag klädde in en rejäl lövkorg med plast för att hålla fukten eftersom plantorna inte gillar att torka ut. Lövkorgen fyllde jag sedan med jord och så sattes den lilla plantan däri.

Liten men naggande god skörd av egenodlad sötpotatis
Liten men naggande god skörd av egenodlad sötpotatis

Värmeälskande klätterväxt

Sötpotatis vill ha det riktigt varmt och skönt så det bästa är att ha den i ett växthus. Den vill ha näringsrik och fuktig jord så jag gav den rikligt av båda delarna. Plantan växte till sig ordentligt och klättrade snart ganska högt i mitt lilla växthus. Den är jättefin som klätterväxt och får vackra blommor som liknar sin släkting ”blomman för dagen”. Den blommade visserligen ganska sparsamt, men roligt ändå. Jag har fått höra att man ska kunna äta de späda skotten av växten i en sallad, men det har jag inte provat.

Sötpotatisplantan blev en riktigt fin klätterväxt i växthuset.
Sötpotatisplantan blev en riktigt fin klätterväxt i växthuset.

Skörda och förvara

Framåt sensommaren var jag ordentligt nyfiken på om det hade blivit några knölar att skörda. Jag fick dock ge mig till tåls ett bra tag till eftersom man bör vänta med att skörda så länge som möjligt. När plantan gulnar frampå höstkanten är det dags. Men man får inte vänta för länge. Knölarna kan skadas och få sämre lagringsegenskaper om de utsätts för frost.

Rotknölarna är oerhört sköra och bryts vid minsta motstånd av. Var därför så försiktig det bara går när du skördar. Jag lyckades bryta av ändarna på några stycken och det var ju lite synd. Borsta av jorden lite försiktigt och låt sötpotatisarna ligga i solen några timmar. Flytta dem sen till en varm, ventilerad och inte alltför torr plats och låt dem ligga där i tio dagar för att knölarna ska utveckla sin sötma. Efter de tio dagarna kan de förvaras svalt och torrt, men inte i kylskåp som blir alltför kallt.

Mängder av rottrådar och rotknölar hade letat sig utåt lövkorgens kanter.
Mängder av rottrådar och rotknölar hade letat sig utåt lövkorgens kanter.

Rotknölarna tar plats

Skörden var verkligen värd att vänta på trots att den inte var jättestor och det ska bli roligt att smaka. Ugnsbakad sötpotatis är verkligen smarrigt! Det syns tydligt att den rejäla lövkorgen jag planterade i var alldeles för liten för rötterna och knölarna har letat sig utåt kanterna och fått lite av rotsnurr. Många av knölarna var oerhört smala eftersom de legat packade och tryckta mot kanten av korgen. En fast odlingsbänk i växthuset är säkert ett bättre alternativ så knölarna får tillräckligt med plats att utvecklas.

Har du odlat sötpotatis eller något annat spännande?

Etiketter: sötpotatis

Kommentera gärna:

  • Mari • 19 oktober 2016 22:43:37
    Jättekul att höra om projektet sötpotatis och bra tips för den som vill testa!
  • Roligt att du gillade mina sötpotatistips, Mari. Alltid kul att testa något nytt!

    20 oktober 2016 10:09:04

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg