9 marktäckande perenner som håller ogräset borta

Marktäckande perenner är några av de mest användbara växter som finns. De brer ut sig över marken och täcker in öppen jord och lämnar därmed inte mycket plats för ogräs att få fäste. Här listar jag några av mina favoriter bland marktäckande perenner, sådana jag ofta använder mig av. Både i min egen trädgård och när jag planerar rabatter åt mina kunder.

Jätterams i en matta av myskmadra och sockblomma.
Jätterams i en matta av myskmadra och sockblomma.

1. Röd sockblomma

För de skira första bladen på våren som blir till en tät matta. Fungerar perfekt för att hindra ogräs från att få fäste. Trivs i halvskugga till skugga.

2. Myskmadra

För dess stjärnlika vita skira blommor och för att den snabbt sprider sig men är lätt att plocka bort om det skulle behövas. Trivs bäst i halvskugga.

3. Ormöga

För de vackra blå eller vita blommorna tidigt på våren och för att de snabbt sprider sig till en matta. Trivs i halvskugga till skugga.

Ormöga
Ormöga

4. Gullgröna

För den tåliga, låga mattan av flikiga gröna blad som dessutom är vintergröna. Den blommar med gula blommor de första åren men därefter kommer oftast bara bladen. Trivs i såväl sol som skugga.

5. Jättedaggkåpa & fjällkåpa

För att den är snabbväxande, tålig och täcker in öppen jord på ett par säsonger. Får limegröna blommor och vackra daggiga, mattgröna blad. Trivs i sol till halvskugga.

Daggkåpa
Daggkåpa

6. Vinteriberis

För dess underbara vita överdådiga blomning och för det fina vintergröna bladverket. Bra som marktäckare i stenpartier eller som kantväxt i upphöjda planteringar. Trivs i sol till halvskugga.

7. Lammöra

För de härligt silverludna bladen som man bara måste ta på. Perfekt i en soldränkt och torr rabatt. Jag gillar särskilt sorterna 'Silver Carpet' eller Big Ears' som oftast inte får några blomstänglar utan håller den låga silverskimrande mattan intakt. Soligt läge.

Lammöra
Lammöra

8. Flocknäva

För att den passar in och trivs i stort sett överallt och för att den bildar vackra blommande mattor. Trivs i såväl sol som skugga.

9. Skuggröna

Fina blanka, vintergröna blad som sitter i kransar. Använd enbart i jord med lågt pH, exempelvis rhododendronjord, och sätt den i halvskuggiga till skuggiga lägen för att bladen ska hålla sig gröna och fina. I kalkrik jord eller i sol blir bladen sjukligt gula. Där är det bättre att välja en annan marktäckare som trivs med jorden och läget.

Använder du marktäckande perenner för att minska ogräsrisken? Vilken är din favorit?

Kommentera gärna:

 • Agneta Halle'n • 13 januari 2018 19:25:06
  Hej! Jag längtar också till våren. Tack för alla tips om vintergröna marktäckare. Sockblomman är en favorit bland marktäckare. Men myskmadra, ormöga och gullgröna kommer inte långt efter som favoriter.
 • Hej Agneta! Våren är här fortare än vi anar. Härligt! Sockblomman är verkligen en av de finaste marktäckarna. De andra du nämner är också fina och av dom så är det bara ormöga som inte räknas som vintergrön. Men den har så vackra blad och blommor så den gillar vi ändå :-)

  14 januari 2018 15:18:40

 • Mai Olofsson • 12 januari 2018 18:00:44
  Hej Ann! Hoppas som du på ett nytt härligt odlingsår. Just nu känns det väldigt avlägset. Vi har minst 30 cm snö och minus 14 grader.
  Tack för dina växtförslag. Jag sparar dem tills våren kommer.
 • Hej Mai! Så härligt med en massa snö! Förstår att våren känns än mer avlägsen i det läget. Det är verkligen stor skillnad mot här. Vi har bara någon centimeter snö på marken, men vintern har knappt börjat än så det kommer säkert mer.

  Hoppas du får nytta av växtförslagen så småningom. Vintern är annars en bra tid för planering och då kanske växtförslagen kan vara behändiga att kika på.

  13 januari 2018 16:54:00

 • Ingvor Norman • 17 juni 2017 21:07:58
  Kan någon av dessa trevliga växter konkurrera på allvar med kirskål?
 • Hej Ingvor, tack för din fråga!

  Kirskål är verkligen i en klass för sig och det är inte många växter som kan mäta sig med den när det gäller spridningsförmåga och växtkraft. Marktäckare bör planteras i jord som är rensad och fri från flerårigt ogräs men även om du inte fått bort riktigt all kirskål så finns det vissa marktäckare som möjligtvis (!) skulle kunna ha en chans på några års sikt.

  Jag föreslår att du tittar närmare på röd sockblomma, myskmadra, lammöra och flocknäva. Välj en som passar för växtplatsen så den trivs och frodas så bra som möjligt.

  Röd sockblomma vill stå skuggigt och fuktigt. Den är lite trög i starten men efter ett par-tre säsonger får den en tät rotmatta som inte mycket tar sig igenom.

  Myskmadra kan se nog så skir ut men har en enorm växtkraft i skuggiga och fuktiga lägen och kan kväva små och känsliga perenner.

  Lammöra är perfekt för en gassande solig och väldränerad plats. Den sprider sig fort och är känd för att tränga undan andra växter.

  Flocknäva trivs i de flesta jordar och lägen, får vackra blommor, fint bladverk och är toppen för större ytor eftersom den sprider sig snabbt till en tät matta som håller undan ogräs mycket bra. Dessutom blir den så pass hög och har samma bladfärg, till skillnad från de övriga tre jag nämnt här, att den döljer det mesta av eventuella kirskålsblad om det skulle vara så att du inte lyckas få bort den helt, vilket nog tyvärr är det troligaste scenariot.

  Eftersom kirskålen redan är etablerad med sitt rotsystem så hamnar nykomlingarna i underläge redan från början. Det är ett måste att gräva och rensa bort så mycket kirskålsrötter som möjligt, gärna låta de rotbitar som oundvikligen blivit kvar i jorden få grönska igen, rensa ännu en gång och först därefter plantera ut tätt med plantor av den marktäckare du valt. Gärna på tätare avstånd än det som normalt anges.

  Fortsätt därefter att rensa bort den kirskål som kommer upp för att hjälpa marktäckaren på traven. Förhoppningsvis lyckas den då ta över helt och hållet.

  Alternativet är att täcka marken under ett par-tre säsonger, exempelvis med tjocka lager av kartong och tidningar med täckbark på, även om inte heller det är ett säkert kort. När täckningen tas bort har marken mjukats upp en del och det blir lättare att gräva och få bort de ogräsrötter som finns kvar och därmed ge de bästa förutsättningarna för marktäckarna att etablera sig.

  20 juni 2017 16:35:57

 • Per Olof Wiberg • 8 juli 2016 07:16:01
  Det här var en underbar sammanställning. Min favorit är myskmadra, därför att namnet för mig är poetiskt och sägenomspunnet. Jag har försökt dra upp den från frö, men ej lyckats.
 • Tack för det Per-Olof! Hoppas du kan ha någon nytta av sammanställningen. Myskmadran är verkligen en fantastisk växt på många olika sätt. Den ser så skir och tanig ut när man planterar den och så växer den snabbt som ögat ihop till en tät matta. Även jag har försökt att så frö av myskmadra men inte heller lyckats. Tur då att den sprider sig bra alldeles av sig självt.

  8 juli 2016 09:58:54

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv