Färgsprakande favorit i höstträdgården

En av mina absoluta favoritbuskar har en underbart stark höstfärg. Den lyser upp vår omgivning i den allt mörkare hösten när vi behöver det som allra mest. Det är benved (euonymus) jag pratar om och den finns i en mängd olika sorter.

I Sverige odlar vi mestadels körsbärsbenved, vingbenved eller europeisk benved – alla helt fantastiska buskar med olika kvaliteter. Det finns också klätterbenved som är en vintergrön klättrande buske.

Egendomliga frukter och korklister
Den största tillgången är deras enastående vackra och lysande höstfärger. De vackert färgade bladen bryter stiligt av mot de egendomligt formade frukterna som ser ut som kinesiska lyktor. Buskarna har en fin växtform och pryder sin plats även på vintern. Vingbenveden har en tydlig korklist som ser ut som en platt vinge, vilket ger den en speciell karaktär när den tappat bladen inför vintern.

Benved i flammande höstdräkt

De tydliga korklisterna hos vingbenved

Läge och egenskaper
Benvedsbuskarna är både tåliga och lättskötta. De trivs bäst i sol eller halvskugga och trivs bäst i normal-fuktighetshållande näringsrik jord.

Körsbärsbenved, vingbenved och europeisk benved, blir alla omkring 2-3 meter höga och klarar sig åtminstone till
zon 5. Vingbenved ’Compactus’ är en variant som bara blir omkring metern hög och bred. Den är dock inte lika härdig men går ändå upp till zon 4. Den har heller inte så tydliga korklister som hos den vanliga vingbenveden.

Körsbärsbenvedens frukter är orange-röda...

...till skillnad från de orange-rosa frukterna hos europeisk benved

Har du någon favoritväxt så här på hösten? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Mer att läsa:
Belysning i trädgården
Ingredienser till höstens trädgård
Planering är nyckeln till en höstfin trädgård

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv